Suriye’deki Antik Mezarlarda Yapılan Kazı Çalışmalarında Tarihi Keşif!
Science Daily tarafından paylaşılan habere göre, Suriye’nin en eski kent merkezlerinden biri olan Umm-el Marra’da bulunan antik mezarlarda yapılan arkeolojik kazı çalışmaları büyük bir heyecan yarattı.
Erken Tunç Çağı’na ait olduğu belirlenen bu mezarları inceleyen araştırmacılar, altın ve gümüş takılar, 6 iskelet, pişirme kapları, çömlekler ve mızrak uçlarının yanı sıra üzerinde yazılar bulunan parmak uzunluğunda 4 adet kil silindir bulduklarını açıkladılar.
Johns Hopkins Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü olan ve kazı çalışmalarını yürüten Glenn Schwartz, radyokarbon tarihleme yöntemiyle tarihin M.Ö. 2.400’lü yıllara dayandığını belirtti.
Schwartz, yapılan analizler sonucunda keşfedilen yazıların bilinen diğer alfabetik sistemlerden yaklaşık 500 yıl daha eski olduğunu ortaya koyduklarını dile getirerek, bu keşfin M.Ö. 1900’den sonra Mısır’da ya da çevresinde icat edildiği inancını değiştirebileceğini vurguladı.
Araştırmacı, üzerindeki yazıların nereden geldiğine ve kime ait olduğuna dair ipuçları taşıdığını belirterek, ancak bu yazıları çözecek bir araç olmadan sadece spekülasyon yapabileceklerini ifade etti.
AA